fbpx

Alanya / Antalya Varis Tedavisi Kliniği

Sorularınız

Varise ne iyi gelir?

1. Kompresyon Çorapları Kullanmak

Varisli bölgelerdeki kan akışını artırarak şişlik ve ağrıyı azaltan özel çoraplardır. Günlük olarak, genellikle sabah kalktığınızda hatta bazı durumlarda yatakta iken giyilmelidir. Kompresyon çorapları, çeşitli basınç seviyelerine sahiptir, doktorunuza danışarak size uygun olanı seçebilirsiniz.

2. Düzenli Egzersiz Yapmak

Egzersiz, kan dolaşımını artırır ve bacaklardaki damarlar üzerindeki baskıyı azaltır.

Yürüyüş, yüzme, bisiklet sürme gibi düşük etkili egzersizler önerilir. Bu aktiviteler bacak kaslarını çalıştırarak venöz pompa fonksiyonunu destekler.

3. Bacakları Yüksekte Tutmak

Bacakları kalp seviyesinin üzerine kaldırmak, kanın bacaklardan geri dönüşünü kolaylaştırır ve şişlikleri azaltır. Gün içinde birkaç kez bacaklarınızı yastık veya benzeri bir destekle yüksekte tutun. Ayrıca, gece uyurken bacaklarınızı biraz yüksekte tutabilirsiniz.

4. Sağlıklı Beslenmek ve Kilo Kontrolü

Dengeli bir diyet, kilo kontrolüne yardımcı olur ve bacaklarınızdaki damarlar üzerindeki baskıyı azaltır. Lif açısından zengin gıdalar, taze meyve ve sebzeler, tam tahıllar tüketilmelidir. Ayrıca, fazla tuz ve işlenmiş gıdalardan kaçınılmalıdır.

5. Soğuk Uygulamalar

Soğuk kompresler, bacaklardaki rahatsızlıkları hafifletebilir. Serin suyla bacakları yıkamak veya soğuk kompres uygulamak, kan akışını artırabilir ve şişlikleri azaltabilir. Sıcak su banyolarından ve uzun süreli sıcak ortamda kalmaktan kaçının.

6. Doğru Ayakkabı Seçimi

Yüksek topuklu ayakkabılar, bacaklardaki kan dolaşımını olumsuz etkileyebilir. Rahat ve destekleyici tabanlı ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayaklara uygun, rahat ayakkabılar giyilmelidir.

7. Hareketsiz Kalmamak

Uzun süreli ayakta sabit kalma veya hareketsiz oturma, varisleri kötüleştirebilir. Uzun süre aynı pozisyonda kalmaktan kaçının. Belli aralıklarla pozisyon değiştirin ve hareket edin.

Önemli Notlar

  • Düzenli Kontrol: Varislerinizi izlemek ve semptomlarınızda değişiklikleri değerlendirmek için düzenli olarak bir sağlık uzmanıyla görüşün.
  • Erken Müdahale: Belirtileriniz kötüleşirse veya yeni semptomlar ortaya çıkarsa, profesyonel sağlık yardımı almanız önemlidir.

Bu yöntemler varislerin semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak ciddi varis sorunları için profesyonel tıbbi müdahale gereklidir.

Bekledikçe varislerinizin derecesi ve şikayetleriniz ilerleyebilir, istenmeyen komplikasyonlar 8kanama, pıhtı, emboli, kapanmayan yaralar) gelişebilir. Bu tavsiyeler bize başvurana kadar ve tedavi sonrasında da dikkat etmeniz gereken tavsiyelerdir. Tedavinin yerini tutmaz.

tr_TRTR